Wednesday 15 February 2017

SAMBAL BILIS PETAI..... pheeehhhhhhh


Assalamualaikum... 

Antara menu paling favourite dan nasi kena masak lebih sikit untuk menu begini... simple dan menyelerakan...

tambah ikan masin kapak.... berpinggan nasi tambah....






SAMBAL BILIS PETAI


Bahan bahan:
Segenggam ikan bilis - digoreng garing
1 biji bawang besar – hiris
1 keping asam/air asam jawa
Garam secukup rasa
1 sudu besar gula pasir
Sedikit belacan bakar - optional
1 mangkuk petai dibuang kulit

Bahan kisar:
1 mangkuk cili kering potong dibuang biji, rebus sekejap & kisar bersama bahan di bawah
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
6 biji bawang putih
Sedikit ikan bilis mentah


Cara cara:
Panaskan minyak agak-agak 2 senduk besar (bergantung size senduk) dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dengan api sedang. Masukkan belacan.

Kacau cili tadi selalu dan masak agak lama sehingga pecah minyak... (kalau x pecah minyak tu minyak korang sikit sangat la kot kihkihkihkihh), Kemudian masukan garam, asam keping dan gula dan gula merah - sikit ja kalau nak letak gula merah).

Boleh masukkan sedikit air supaya cili tidak terlalu pekat. Kemudian, bawang besar hiris. 

Akhir sekali, matikan api dan barulah masukan ikan bilis goreng dan petai - sebab kita suka ikan bilis petai yang masih rangup.... kalau siapa tak suka boleh masukkan dulu bahan ni sebelum matikan api.

No comments:

Post a Comment